Majdnem minden a LED fényforrásról…

LED

Napjaink legnépszerűbb világítása a világító dióda, egyszerűen LED. Nincs olyan terület, ahol ne lehetne kiváltani a régi fényforrást valamilyen LED-re. Kerti reflektor, irodai LED panel, műhely világítás, rejtett hangulatvilágítás, a lehetőség korlátlan. Ember legyen a talpán aki ki tud igazodni a kínálatban. A technológia rohamosan fejlődik, az elterjedése egyre nagyobb, az ára egyre elérhetőbb. Üzemeltetése gazdaságos, ezért világítás korszerűsítésnél a költségük kalkulálhatóan megtérül. Egyes típusok fényereje változtatható ( dimmelhető ), vagy egyedi színkeverésre is képesek (RGB és RGBW).

 

A polc előtt állva óriási kínálat fogad, nem könnyű a választás. Pár kérdésre válaszolva könnyebben kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő fényforrást.
Az első szempont, hogy tudjuk milyen foglalatú az adott lámpa.: E14, E27, AR111, G9, GU10, stb…
Az adott lámpa mérete sokszor meghatározó az új LED kiválasztásánál. Elképzelhető, hogy az üvegbúra alatt nem fér el a nagyobb fejű izzó, ezért legyünk körültekintőek a választásnál.
Fontos, hogy tudjuk a fényforrás sugárzási szögét: egyes izzók csak előre sugároznak, így a régi lámpába betekerve csalódottan álunk a „sötétben”….

 

Mekkora teljesítményű LED-et válasszak?

A normál izzóhoz való hasonlítgatás ebben a kérdésben a ’legelfogadottabb’ viszonyítási alap:
-Úgy világít, mint egy 100W-os izzó? – hallani sokszor a kérdést.
A teljesítmények tükrében tudtuk, hogy a 40W-os izzónál a 60W-os erősebben világít. A ledeknél sincs ez másképp, fontos viszont a fényáram ismerete. A fényáram Lumenben (lm) megadott értéke az irányadó egy adott fényforrás esetén. Minél nagyobb a megadott lumen annál erősebb egy adott izzó fényereje.
 A képlet egyszerű: izzó teljesítmény x 13= szükséges fényáram.  Ahol eddig 60W-os izzó fényére volt szükség, ott 780lm értékű ledet válasszunk.

 

Filament LED – az izzószálakhoz hasonló kinézetű és fényeloszlású led izzó.

Milyen színhőmérsékletet válasszak?

A színhőmérsékletről a Kelvin (K) szám árulkodik: meleg színről 3300K alatt beszélünk. 3300K és 5300K között természetes vagy semleges fehér, 5300K és a fölötte lévő értékeknél hideg fehér fénnyel találkozunk.
 A jól megszokott izzólámpák meleg fényt sugároznak 2700K színhőmérsékleten, a szemünk ezeket a fényeket „kedveli” inkább. A LED technológiát nem kedvelők hidegebbnek látják a színeket, nekik lehet jó választás az extra meleg fehér színű (2200-2500K) fényforrás.
A színvisszaadásról a CRI érték ad információt. A 80 és 100 közötti szám az elfogadható, ez alatti számnál már nem „színhelyes” a megvilágított kép.

 

Élettartam

A ledes fényforrások élettartama 20-25.000 órát is elérheti. Természetesen sok dolog befolyásolja az élettartamukat: hőmérséklet, lámpa típusa. Egy zárt lámpatestben a rosszabb hőleadásnak köszönhetően az üzemi hőmérséklet nagyon megnő, ezzel lerontva a LED chipjének élettartamát.

 

 

A galériában már elkészült LED világítások képeit ITT éritek el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük