Tervezzük meg… Kapcsolók és konnektorok a lakásban

Sokszor felmerülő kérdés, hogy elektromos felújítás vagy új kiépítés esetén hány darab kiállással, konnektorral számoljunk. Konkrét recept nincs, mindent egyedi igények alapján kell kalkulálni. A számításban segítségünkre lehet, ha tudjuk előre melyik helységben mik az igényeink. A bútorok végleges helye és mérete szintén nagyon fontos a tervezés során.

konnektor kapcsoló hangulat világítás
Nappali hangulat világítás

Egy jól átgondolt és gondosan megtervezett lakásban konnektor nem kerül szekrény mögé, ajtót nem nyitunk a kapcsolóra… A mosó- és mosogatógép, a hűtő, sütő, kazán és a klíma is állandó csatlakozást igényel. Helyük nem változik, ezért könnyen számolhatunk velük.  Ha központi porszívó nem szerepel a tervek között, akkor gondoljunk a helységek takarítására egy könnyen megközelítő konnektorral. Ez a helység kapcsolója alatt általában jó helyen van.

 

konnektor alternatív kapcsoló hangulat világítás
Nappali design

Dugaljból sosem elég…

A dolgozószobában, a nappaliban és a konyhában mindig sok konnektorra van szükség.

A számítógép mellett monitor, nyomtató, telefontöltő és sok egyéb eszköznek kell állandó dugaljt szánni, hogy elkerüljük a hosszabbító/elosztó csapdákat.

A nappaliban is sok elektromos eszközünk várja, hogy bedugjuk a konnektorba. TV, set-top box, házimozi-rendszer, erősítő és játék konzol segít a kikapcsolódásban.  Ha előre tervezünk a hangszórók vezetékeit is a falakba rejthetjük.

A konyhapulton rendszeres használatban van a kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, de alkalmanként előkerül a turmixgép is. Munkapultba szerelhető  (süllyeszthető) konnektor is elérhető már.

Ezeken a helységeken számoljunk bőségesen, később megtérül a gondosságunk.

A hálószobában olvasólámpa és telefontöltő mellett digitális óra kerülhet az éjjeli szekrényre.

 

konnektor
Konyhai hangulat

Hangulat

Minden helységnek saját hangulata van, ezt erősítik a jól elhelyezett és megválasztott lámpatestek és különböző világítási eszközök. Rejtett LED világítás, fényerőszabályzós olvasólámpa, képvilágítás: meghatározó elemei lehetnek egy nappalinak.

Az étkezőasztal helyének pontos ismerete is nagyon fontos. A rosszul kimért lógatott lámpa nagyon zavaró és csúnya tud lenni.

A nagy terekhez használjunk alternatív kapcsolókat, így kényelmesen közlekedhetünk az előszobában, nappaliban. Ha a hálószobában az éjjeli szekrény mellé is helyezünk kapcsolót, akkor az ágyból fel sem kell kelni…

 

konnektor
Háló design

 

További érdekességek a BLOG -ban!

A cikkben található képek nem saját munkák képei. Forrás: internet

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük